ONTDEK DE KRACHT VAN
ZENUWSTELSEL REGULATIE
LEER SPANNING, STRESS EN EMOTIES OPTIMAAL TE REGULEREN!
De wereld is enorm in verandering en in beweging. De ene crisis volgt de andere op en de toekomst voelt onzekerder dan ooit. Ook bestaan er voor veel vraagstukken geen gemakkelijke antwoorden of oplossingen. Disruptie is het nieuwe normaal. Dit geldt in het bedrijfsleven, de politiek en onze maatschappij, maar voor velen ook in hun werk en privéleven.
In dit soort omstandigheden is het belangrijk om om je mentale gezondheid en welzijn goed te bewaken. Om ondanks alle druk, stress en emotionele turbulentie toch kalm te blijven, stevig te blijven staan, goed te kunnen ontspannen en in verbinding te blijven — met jezelf en met anderen.
Een gestreste geest ziet geen kansen, is niet creatief, is ongeduldiger en staat minder open voor verandering, vernieuwing en groei. Ook maakt deze minder makkelijk contact met anderen en voelt een gestrest persoon voor de omgeving vaak minder veilig, krachtig en betrouwbaar aan.
Tegelijkertijd vragen de uitdagingen van deze tijd juist om iets anders: om meer creativiteit, een hoger bewustzijn, en meer ruimte voor vertragen, reflecteren en verbinding te maken. Helaas werkt de programmering van ons brein en zenuwstelsel minder goed mee. Deze brengt in uitdagende omstandigheden meestal niet het beste in ons naar boven. Precies op de momenten dat we het beste van onszelf nodig hebben.
Vandaar deze training! Het reguleren van je zenuwstelsel helpt je om meer vanuit je grote in plaats van kleine zelf te functioneren. En dat dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je omgeving en de wereld.
ZENUWSTELSEL REGULATIE: DE MISSING LINK?
De meeste trainingen en coachingprogramma’s richten zich op gedrag en vaardigheden. Denk aan beter communiceren, leidinggeven, moeilijke gesprekken voeren, timemanagement of vakinhoudelijke groei. Wat echter vaak over het hoofd gezien wordt, is de rol van het zenuwstelsel en het belang van zelfregulatie. En juist dat maakt het verschil.
Hoe je je voelt, denkt en reageert op het leven — het begint allemaal in je zenuwstelsel. Bij hoge druk of in tijden van stress, onzekerheid of verandering neemt het overlevingsmechanisme het al snel in je over. Het maakt dan niet uit hoe slim, ervaren of goed getraind je bent: je lichaam geeft prioriteit aan veiligheid. Je zenuwstelsel schakelt over naar vechten, vluchten of bevriezen. Dit merk je bijvoorbeeld aan:
Gespannen spieren, snelle ademhaling, verhoogde hartslag of verhoogde bloeddruk
Moeite met focussen, vernauwd denken, en/of een afname van creativiteit en leervermogen
Slechter luisteren, minder contact maken en sneller defensief reageren
Je kleiner maken, sneller over je grenzen gaan of lastige situaties uit de weg gaan
Verlies van je energie en motivatie, minder goed kunnen voelen, uitstelgedrag of ‘overthinking’
Moeite om in je vrije tijd te ontspannen, los te laten en op te laden
Wanneer je je veiliger voelt en je zenuwstelsel gereguleerd is, gebeurt juist het tegenovergestelde: dan handel je minder vanuit ‘overleving’ en ervaar je veel meer kalmte, ruimte en verbinding. Het is makkelijker om te focussen, mindful aanwezig te zijn en helder te kunnen denken. Je voelt je steviger staan, ervaart meer vertrouwen in jezelf en staat meer open om te leren en creatief te zijn. Ook ben je meer in contact met je lichaam en kun je beter luisteren en verbinding maken met anderen - je krijgt toegang tot een krachtigere, wijzere, authentiekere en meer volwassen versie van jezelf.
Kortom, zenuwstelselregulatie doet ertoe. Hoe je denkt, je voelt, handelt en omgaat met stress, uitdagingen en tegenspoed — het is allemaal verbonden met de staat van je zenuwstelsel.
WAT GA JE LEREN?
ln deze training leer je hoe je via zelf-regulatie spanning, stress en emoties optimaal kunt reguleren.
Je maakt kennis met belangrijke informatie over je brein, het autonome zenuwstelsel, de polyvagaaltheorie en het ‘window of tolerance’-concept. Je bouwt een toolkit op van ontspanningsoefeningen en zelf-regulatie technieken, en leert op verschillende manieren hoe je via het reguleren van je zenuwstelsel je innerlijke staat kunt shiften — van spanning naar ontspanning, van overleven naar leven, en van dysregulatie naar regulatie. Vervolgens stel je een plan op dat afgestemd is op jouw persoonlijke situatie, en ga je daar actief mee aan de slag.
The state of our nervous system shapes the way we experience the world, how we feel, the relationships we have and even what we think.’
– Dr. Stephen Porges
WAT HET JE BRENGT
Deze training is vooral interessant voor jou als je wilt leren hoe je je capaciteit wilt vergroten om meer vanuit ontspanning, vertrouwen en verbinding te leven en werken. Je leert:
Beter om te gaan met stress en druk
Dichter bij jezelf te blijven
Minder in je hoofd en meer in je lichaam te leven
Beter te slapen, uit te rusten en te ontspannen
Diepere relaties op te bouwen en er meer voor anderen te kunnen zijn
Hoe je meer present kunt zijn met je aandacht in het hier en nu
Ruimte in jezelf te creëren voor reflectie, integratie, heling en transformatie
Bovendien pak je tegelijkertijd je uitdagingen, ‘triggers’ en schaduwkanten bij de bron aan en investeer in je gezondheid, mentale- en emotionele welzijn en het vergroten van je veerkracht.
VOOR WIE?
Deze training is voor een ieder die zijn eigen stresslevels, emoties en innerlijke staat beter wil kunnen leren reguleren en zijn veerkracht, presence en mentale en emotionele weerbaarheid wilt versterken. Of voor mensen die op zoek zijn naar meer energie, rust in hun hoofd, een betere nachtrust of vermindering van stressgevoelens, piekeren en angsten.
Tevens is deze training interessant voor organisaties en een ieder die met mensen werkt en zijn professionaliteit wilt vergroten. Denk aan leiders, teammanagers, ondernemers, coaches, facilitators, sprekers en therapeuten. Tot slot is de training is tevens bedoelt voor een ieder die een volgende stap in zijn ontwikkeling wil maken.
DE TRAINER
Mark Teijgeler (1972) is spreker, trainer en coach met meer dan 20 jaar professionele ervaring. In zijn aanpak combineert Mark op hedendaagse wijze zijn meditatieve kennis en ervaring met zijn jarenlange ervaring in het bedrijfsleven en de topsport.
Mark’s unieke kracht is dat hij zowel met beide benen op de grond staat als helder, geloofwaardig en inspirerend kan spreken over mentale, emotionele en spirituele onderwerpen. Zijn gedrevenheid komt voort uit een grote bevlogenheid en vooral ook uit de lessen die hij zelf heeft moeten trekken.
In Mark’s werk ligt zijn focus vooral op innerlijke vaardigheden en soft-skill onderwerpen als mindfulness, meditatie, presence, emotionele intelligentie, mental health, veerkracht, purpose en leiderschapsontwikkeling.
"Wellicht zijn alle draken in ons leven uiteindelijk prinsessen, die er in angst en beven slechts naar haken ons eenmaal dapper en schoon te zien ontwaken. Wellicht is alles wat er aan verschrikking leeft in diepste wezen wel niets anders dan iets wat onze liefde nodig heeft.”
- Rainer Maria Rilke
PROGRAMMA & AGENDA
Deze online training bestaat uit meerdere online modules, die je in je eigen tempo kunt volgen. In elke sessie worden praktische oefeningen afgewisseld met verdiepende theorie. Zo leer je niet alleen meerdere oefeningen en waardevolle inzichten over je zenuwstelsel en zelfregulatie, maar ervaar je ook direct meer ontspanning en rust!
Agenda: deze training wordt in juni 2025 gelanceerd. Meer informatie volgt binnenkort!
VOOR BEDRIJVEN & ORGANISATIES
Mark geeft regelmatig workshops, trainingen en webinars over zelfregulatie voor bedrijven en organisaties. Voor groepen van zes tot duizend mensen — online en offline, in het Nederlands of Engels.
De zelfregulatie workshop of webinars duurt 45 tot 90 minuten. Tijdens de sessie doen we ten minste drie mindfulness- en zelfregulatieoefeningen. De opzet is sterk ervaringsgericht, met voldoende ruimte voor vragen en dialoog. De deelnemers krijgen inzicht in hoe je stress, emoties en gedachten beter kunt reguleren, maken kennis met mindfulness, krijgen een plan van aanpak en leren verschillende praktische oefeningen. Mark is flexibel en kan de inhoud op maat aanpassen, afhankelijk van de behoeften en mogelijkheden van de organisatie.
De workshop is ook beschikbaar in een langere vorm van 90 minuten tot 3 uur. Dan is er ruimte voor langere oefeningen, 1-op-1 werk en groepsopdrachten. Tevens is er meer tijd voor theorie en reflectie.
Tot slot biedt Mark deze workshops ook aan als onderdeel van trainingstrajecten met meerdere sessies.
-
Zelfregulatie mag je zien als een belangrijk onderdeel van emotionele intelligentie. Het verwijst naar het vermogen om bewust en effectief om te gaan met je eigen emoties, gedachten, gedrag en stressreacties. Zelfregulatie heeft zowel een emotioneel als een gedragsmatig aspect. Soms uit een gevoel zich direct in gedrag. In andere situaties lukt het je juist om een emotie of gedachtenstroom te reguleren, waardoor je bewust kiest om niet te reageren.
Zelfregulatie kun je inzetten in the heat of the moment om in uitdagende situaties kalm, gefocust en effectief te blijven, maar ook om spanning, stress en emoties beter te ontladen – of om bewust meer ruimte in jezelf te creëren voor rust, reflectie en heling.
-
Je zenuwstelsel kun je zien als het besturingssysteem van je lichaam. Het speelt een cruciale rol in hoe je voelt, denkt, doet en beleeft. Het bepaalt daarmee ook hoe je omgaat met stress, emoties, gedrag, beslissingen en je relaties.
Als je zenuwstelsel gereguleerd is (in de zogeheten rest & digest-stand), voel je je kalm, helder en aanwezig. Je kunt dan met meer kalmte en helderheid en een verhoogde mindful presence handelen. Luisteren, empathisch en nieuwsgierig zijn en je verbinden met anderen gaat je goed af. Ook ervaar je meer ruimte om creatief en speels te zijn en is je lichaam in staat om goed te kunnen opladen, verwerken en helen.
Als je zenuwstelsel gedysreguleerd is (vast in de fight, flight of freeze-modus), dan reageert je lichaam alsof er voortdurend gevaar dreigt. Stress, piekeren, overprikkeling en uitputting krijgen dan vrij spel. Je merkt dit bijvoorbeeld vlak voor een belangrijke presentatie: je hartslag versnelt, je ademhaling zit hoog, je gedachten racen, en je krijgt moeite om uit je woorden te komen. Of tijdens een lastig gesprek: je schiet in de verdediging, bevriest of klapt dicht—nog voordat je echt kunt luisteren of reageren.
Kortom, de staat van je zenuwstelsel heeft directe invloed op hoe je functioneert – als mens, maar ook als leider, ouder of professional. Zelfregulatie is dan ook geen luxe, maar een belangrijke vaardigheid. Het helpt je om beter met stress en emoties om te gaan, meer vanuit je hogere potentieel te functioneren, en meer rust, veerkracht en impact te ervaren in je dagelijks leven. -
Als je stress of emoties wilt reguleren via zenuwstelsel regulatie, hoef je niet op retraite te gaan, een lange yogales te volgen of elke dag 20 minuten op een meditatiekussen te zitten om resultaat te zien. Als je met je zenuwstelsel werkt, is het belangrijk om in kleine stapjes te werk te gaan. De oefeningen en technieken die je gebruikt, zijn kort. Je beoefent ze als je ze nodig hebt of, als je in training bent, kort meerdere keren per dag. Het idee is dat vele kleine stapjes leiden tot grote veranderingen. Dit is bovendien de meest veilige én effectieve manier om de bandbreedte (capaciteit) van je zenuwstelsel te vergroten.
Opmerking: meditatie en zelfregulatie kun je heel goed naast elkaar beoefenen. Mocht je meditatie heel lastig vinden of meditaties veel emotioneel bij je losmaken valt het aan te raden je eerst te focussen op zellfregulatie. -
De beste regulatietechniek is de oefening, methode of hulpbron die voor jou het beste werkt. Iedereen is uniek en anders. Wat vandaag goed werkt, hoeft morgen niet te werken. Probeer daarom verschillende technieken en oefeningen uit en ontdek welke het beste bij je past. Ga er vervolgens een periode mee oefenen en werken, zodat je er beter in wordt en de techniek in alle omstandigheden kunt gebruiken.
In de training en workshops van Mark maak je kennis met een scala aan oefeningen en technieken. Tevens leer je om vanuit een juiste houding en mindset met de oefening en jezelf om te gaan. Dit is bij zelfregulatie enorm belangrijk! -
De twee grootste obstakels bij meditatie- en ontspanningsoefeningen — “ik heb geen tijd” en “ik ben niet op de juiste plek” — kom je bij zelfregulatietrainingen niet tegen. Zelfregulatietrainingen doe je vooral in het dagelijks leven en tijdens je (werk)dag — precies daar waar je het nodig hebt!
Als je met je zenuwstelsel en zelfregulatietechnieken werkt is het belangrijk om in kleine stapjes te werk te gaan. De oefeningen en technieken die je gebruikt, zijn kort. Je beoefent ze als je ze nodig hebt of, als je in training bent, kort meerdere keren per dag. Het idee is dat vele kleine stapjes leiden tot grote veranderingen. Dit is bovendien de meest veilige én effectieve manier om de bandbreedte (capaciteit) van je zenuwstelsel te vergroten.Zelfregulatie draait ook niet zozeer om het vinden van een moment van diepe rust en ontspanning, maar om het trainen van je vermogen om kalm, aanwezig en verbonden te blijven — midden in de actie en gedurende de dag. Je hoeft er dus niet voor te stoppen of van plek te veranderen. En dat maakt deze oefeningen zo praktisch en effectief. Je kunt ze op elk moment toepassen, ongeacht waar je bent of hoe vol je agenda is.
-
Voor verdere vragen kun je contact opnemen via de email met Mark. Klik onderaan deze pagina op contact voor Mark’s emailgegevens.
VEEL GESTELDE VRAGEN
'Our nervous system is at the center of how we experience life. When it is dysregulated, stress becomes a chronic state, and our reactivity increases. But when we cultivate presence—when we learn to host our experience rather than be consumed by it—we create the conditions for deeper wisdom, connection, and renewal.'
- Thomas Huebl