Oude Slim versus Nieuwe Slim
Vroeger werd intelligentie in het bedrijfsleven vooral geassocieerd met een hoog IQ, goede cijfers en veel kennis. Succes kwam voort uit ‘outsmarting’ en ‘outperforming’ – nét iets meer weten of harder werken dan de rest.
Maar vandaag de dag werkt dat niet meer zo.
In een wereld waarin technologieën als AI vele taken overnemen (cognitieve disruptie en automatisering) en snelle verandering, complexiteit en disruptie de norm zijn, is het duidelijk dat alleen veel weten of een hoog IQ je niet langer onderscheidt of het verschil maakt.
Het “nieuwe slim” draait om meer dan cijfers, diploma’s of een titel. Naarmate technologieën ons werk meer overnemen, wordt onze menselijke rol betekenisvoller. Het gaat meer om creatief denken en handelen, aanpassingsvermogen, samenwerken, emotionele intelligentie, communicatie, verantwoordelijkheid nemen, kritisch en onafhankelijk denken en nieuwsgierigheid.
Oftewel, in de wereld van vandaag draait het niet meer om WAT je weet, maar vooral om WIE je bent en WAT je doet!
Maar… hier zit een uitdaging!
Deze vaardigheden komen niet vanzelf in de meeste werkculturen – zeker niet in omgevingen waar stress, command-and-control, traditionele organisatiestructuren en werkgewoonten die afstammen uit het ‘industriële tijdperk’ overheersen.
Veel van de “nieuwe slim-vaardigheden” zijn alleen toegankelijk als je een zekere mate van ontspanning, veiligheid en openheid ervaart. Als je niet te sterk wordt geleid door een té analytische of controlerende manier van denken of door negatieve emoties zoals angst of boosheid of door je ego. Als je in je authenticiteit, onzekerheden en menselijkheid durft te staan en accepteert dat je als mens “forever work in progress” bent.
Om echt “nieuwe slim” te zijn, is het daarom belangrijk om niet alleen te werken aan je skills of het bereiken van je doelen, maar ook aan jezelf.
De vruchten van dit werk nooit gedisrupt zullen worden. Je neemt ze mee naar de toekomst, kunt erop voortbouwen en ze houden je zowel in balans als relevant.